WORMEN

Wormen zijn een veel voorkomend probleem, waar bijna elke eigenaar wel eens mee te maken krijgt. In ernstige gevallen kan een heftige besmetting hele vervelende gevolgen hebben. Gelukkig is vaak een preventieve aanpak voldoende om de besmetting onder controle te houden. Twijfelt u of uw paard wormen heeft of wilt u advies over hoe en wanneer u moet ontwormen? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak via het afsprakenformulier.

ONTWORMEN VAN UW PAARD

Tegenwoordig doen we eerst mestonderzoek en ontwormen we niet meer op grote schaal preventief. Hier zijn drie belangrijke redenen voor:

  1. Resistentie ontwikkeling voorkomen
    Op grote schaal preventief ontwormen heeft de afgelopen tientallen jaren gezorgd voor een snelle ontwikkeling van resistentie onder de wormpopulatie in Nederland (en wereldwijd). Wanneer een worm resistent is tegen een wormmiddel, betekent dit dat het middel minder goed tot helemaal niet meer werkt. Zo hebben we de afgelopen jaren enkele veel gebruikte middelen verloren in de strijd tegen worminfecties (met name rode bloedworm en spoelworm). Wanneer we op dezelfde manier door gaan, hebben we over een aantal jaar geen enkel werkzaam wormmiddel meer!
     
  2. Zinloos ontwormen voorkomen
    Door middel van mestonderzoek voorkomen we dat er ontwormd wordt, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Zo hoeven we op basis van mestonderzoek nog maar 1 op de 5 volwassen paarden regelmatig te ontwormen! Minder gebruik van wormmiddelen zorgt voor minder kans op het ontwikkelen van resistente wormen op uw stal of weide. Daarnaast is dit natuurlijk ook goed voor de portemonnee.
     
  3. Resistentie ontwikkeling monitoren of aantonen
    Wanneer er twijfel is over de werkzaamheid van een wormmiddel, kunnen we door middel van mestonderzoek ook onderzoeken of resistentie een rol speelt. Dit doen we door vooraf en twee weken na het ontwormen mestonderzoek te doen. Door dit goed te monitoren kunnen we uw ontwormbeleid afstemmen op uw paarden en persoonlijke situatie.

MESTONDERZOEK

Wanneer laat ik een mestonderzoek uitvoeren?

Om een goed beeld te verwerven van de eventuele wormbesmetting adviseren wij medio maart/ april te starten met een mestonderzoek. Aan de hand van dit mestonderzoek wordt de aanpak van uw wormbeleid bepaald. Voor veulens en paarden jonger dan 4 jaar wordt geadviseerd standaard 3 keer per jaar te ontwormen. Dit wordt gedaan aan de hand van het schema weergegeven op de pagina Advies onder de paragraaf Veulens en Jonge Paarden. Ook voor drachtige merries wordt een ander ontwormingsbeleid toegepast. Dit is eveneens weergegeven op de pagina Advies. In onderstaand schema is globaal weergegeven wat de te nemen vervolgstappen zijn. Natuurlijk zullen wij u hierin begeleiden en adviseren.

Hoe verzamelt u op de juiste manier mest voor een mestonderzoek?
  • Zorg ervoor dat u mest verzamelt van een verse hoop die niet langer dan een halve dag oud is. Als de hoop ouder is, kan het zijn dat er geen eitjes meer gevonden worden terwijl er wel een besmetting aan de hand is.
  • Zorg dat u zeker weet welk monster van welk paard is en markeer dit ook duidelijk voor uw dierenarts.
  • Pak de bovenste mestballetjes die niet in contact zijn geweest met de bodem. Een hoop waar uw paard doorheen gewandeld heeft, is ongeschikt.
  • Kunt u de mest niet direct naar de dierenarts brengen? Bewaar deze dan in de koelkast, maar zorg dat deze binnen een dag bij uw dierenarts is. Blijft de mest langer liggen, dan kan het zijn dat er geen eitjes meer gevonden worden terwijl er wel een besmetting aan de hand is.

ONTWORMING

Aan de hand van het mestonderzoek wordt er bepaald of het nodig is om het paard te ontwormen. Wanneer de besmetting, bij paarden ouder dan 4 jaar, boven de 250 uitkomt dient een ontwormingspasta toegediend te worden. Welke dit moet zijn is afhankelijk van het type worm die uit het onderzoek is gekomen. Onderstaande tabel geeft weer welke werkzame stof en bijbehorende pasta zorgt voor de bestrijding van het type worm. Onder het menu Wormen vindt u de verschillende typen wormen. Bij ieder type worden de verschijnselen, de diagnose, de behandeling en de preventie toegelicht. Wij adviseren u graag bij de keuze van de ontwormingspasta.

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR UW PAARD

Kijk voor meer informatie over de verschillende wormen ook eens hier onder. Heeft u nog vragen? Bel ons op 040-7200819 of stuur een e-mail naar info@depaardenartsen.nl