INFLUENZA

Het influenza virus veroorzaakt forse klachten aan de voorste luchtwegen en longen. Het is makkelijk overdraagbaar van paard tot paard en kan zich op die manier snel verspreiden. Voor paarden met een verminderde weerstand, oude of jonge paarden en dieren die er een secundaire bacteriële infectie bij krijgen kan influenza een dodelijk verloop hebben.
Omdat veulens de eerste maanden van hun leven nog beschermende antilichamen van hun moeder hebben, is het niet nodig op zeer jonge leeftijd al te vaccineren. Belangrijk is dan wel, dat de merrie goed gevaccineerd is en in het laatste trimester van de dracht nog een boostervaccinatie heeft gehad. Zo zorgen we dat het veulen via de biest voldoende antistoffen binnen krijgt.

ADVIES OVER VACCINEREN TEGEN INFLUENZA

Ons advies is om veulens voor het eerst te vaccineren op een leeftijd van 5 maanden. De tweede vaccinatie volgt op 6 maanden leeftijd (4 weken later) en een derde op de leeftijd van 1 jaar (6 maanden later). Daarna wordt minimaal jaarlijks gevaccineerd tegen influenza om bescherming te garanderen. Echter een betere bescherming ontstaat wanneer halfjaarlijks gevaccineerd wordt! Bijwerkingen zien we zelden. Er kan wel wat lokale zwelling op de prikplek ontstaan en in zeldzame gevallen kan uw paard een dag wat sloom zijn.

VACCINATIESCHEMA INFLUENZA EN TETANUS

Vaak wordt het combinatie-vaccin gebruikt. Hierdoor is uw veulen of paard beschermd tegen influenza, maar ook meteen tegen tetanus. Het vaccinatie-schema kan er dan als volgt uit zien. 

LeeftijdVaccin
5 maandenInfluenza/tetanus
6 maandenInfluenza/tetanus
1 jaarInfluenza/tetanus
Vervolgens (half) jaarlijks influenza en tweejaarlijks tetanus

Bent u vergeten binnen 1 jaar na de laatste vaccinatie weer een afspraak te maken? Hierdoor is de bescherming van de vaccinatie verlopen. Geen paniek, maar wel belangrijk om snel een afspraak te maken en uw paard opnieuw te beschermen. Dit gebeurt dan door middel van een ‘nieuwe basisvaccinatie’. Deze bestaat uit twee vaccinaties, met minimaal 3 weken en maximaal 3 maanden er tussen. Daarna is uw paard weer goed beschermd en kunt u weer jaarlijks vaccineren.

Wilt u graag een herinnering van ons ontvangen voor het maken van een vaccinatie afspraak? Stuur dan even een mail met uw gegevens, de gegevens van uw paard en de datum van de laatste vaccinatie. Wij zorgen dat u ruim op tijd per mail geïnformeerd wordt!

Is uw paard nooit gevaccineerd? Heeft uw paard klachten en maakt u zich zorgen over influenza? Of hebt u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.