GEBITSAFWIJKINGEN

Eén van de meest voorkomende afwijkingen die wij zien zijn scherpe randen aan de kiezen, ook wel email/glazuurpunten genoemd. Hiervan raakt het slijmvlies van de wang en tong beschadigd. Dit komt voor bij paarden van alle leeftijden en wordt veroorzaakt doordat de bovenkaak breder is dan de onderkaak. De relatief zachte voeding dwingt het paard niet meer om flink van links naar rechts te malen waardoor de glazuurpunten minder goed afslijten.                                 

WANGSLIJMVLIES KAPOT DOOR EMAILPUNTEN
HAKEN OP DE VOORSTE KIEZEN OP DE BOVENKAAK

Als de kiezen niet netjes op elkaar passen, ontstaan haken op de eerste en/of laatste kies. Deze haken kunnen verwondingen veroorzaken en belemmeren de voor- achterwaartse kauwbeweging. Ook de beweeglijkheid van nek- halsregio is niet optimaal waardoor rijtechnische problemen ontstaan.

Bij een trapgebit is één kies te hoog omdat de tegenoverliggende kies ontbreekt of later gewisseld is, terwijl een golfgebit ontstaat wanneer kiezen niet gelijkmatig afslijten. Ook deze gebitsafwijkingen kunnen de kauwbeweging belemmeren en haken veroorzaken. Een schaargebit is een afwijking in de hellingshoek van de onder- en bovenkiezen. Het ontstaat vaak doordat het paard pijn heeft aan één kant, niet meer kauwt en er geen slijtage van de kiezen is.

TRAP- EN GOLFGEBIT

Diastase is een ander woord voor ruimte tussen de kiezen. Dit zien we heel veel bij oudere paarden, maar komt ook voor bij jonge paarden. Als voedsel in deze ruimte geperst wordt en er niet meer uit kan, raakt het tandvlees ontstoken. Dit doet erg veel pijn. In een vergevorderd stadium ontstaat uiteindelijk periodontitis, een diepe ontsteking die zich een weg baant in de richting van de tandwortels. Als deze aangetast worden spreken we van een tandwortelontsteking en krijgt het paard veel pijn en koorts. De kies moet dan meestal verwijderd worden.                                                   

RUIMTE TUSSEN TWEE KIEZEN WAAR ETEN TUSSEN ZIT EN HET TANDVLEES IS ONTSTOKEN
DE RUIMTE WORDT SCHOONGEMAAKT EN OPGEVULD MET FLEXIBEL OPVUL MATERIAAL ZODAT HET TANDVLEES KAN GENEZEN