GEBITSBEHANDELINGEN

Op de praktijk in Leende beschikken wij over een speciaal ingerichte, veilige box waarin de paarden behandeld worden. Iedere eerste woensdag van de maand staat paardentandarts Elsa voor u klaar. Doordat wij geen voorrijkosten hebben en de benodigdheden maar één keer klaar gezet hoeven worden, is een behandeling op de praktijk voor u een stuk voordeliger. U betaalt enkel de medicatie en behandelingstijd. Uiteraard is het ook mogelijk om bij u op locatie te komen, zolang er stroom en water aanwezig is.

De jaarlijkse gebitscontrole behoort tot de preventieve zorg en draagt bij aan het gezond oud worden en optimaal presteren van uw paard. Gedurende het paardenleven blijven de tanden en kiezen doorgroeien en veranderen. Regelmatige controle en vroegtijdig opsporen van problemen is belangrijk om (aangeboren) gebitsafwijkingen, problemen tijdens het wisselen en slijtagestoornissen aan de kiezen op te sporen. Preventieve correctie is in de meeste gevallen eenvoudig en het voorkomt dat uw paard grote problemen krijgt op latere leeftijd. 

Een routine gebitsbehandeling duurt ongeveer een half uur. Allereerst luisteren we naar het hart of er afwijkingen zijn waarop de verdoving invloed kan hebben. Daarna krijgt het paard een milde verdoving, zodat het de behandeling rustig ondergaat en wij goed en zorgvuldig kunnen werken. Na een gedegen gebitsinspectie starten we met het behandelen van de kiezen. Meestal zijn er scherpe randen rondom de kiezen die weg gevijld worden. Dominante kiezen/dwarskammetjes en scherpe richels corrigeren we. Losstaande kiezen worden na een bijkomende lokale verdoving getrokken. Diastema’s (ruimtes tussen de kiezen) maken we schoon en worden indien nodig opgevuld. Uiteindelijk is er een controle van de snijtanden en wordt als laatste tandsteen verwijderd.

Soms is het zinvol een behandeling na 3-6 maanden te herhalen. Maar meestal volstaat een jaarlijkse of zelfs 2-jaarlijkse controle. 

Wilt u een afspraak maken? Bel dan naar een van onze assistenten voor een afspraak. 

HET PAARDENGEBIT

Een volwassen paard heeft 12 snijtanden en 24 kiezen. Soms zijn er wolfskiezen kiezen aanwezig en hengsten/ ruinen hebben haaktanden waardoor het maximum aantal tanden in de paardenmond 44 bedraagt. De snijtanden worden gebruikt om het gras af te bijten, de kiezen vermalen het voer, haaktanden zijn voor verdediging van de hengst en de wolfskiesjes veroorzaken vooral rijtechnische problemen. 

Het paard gebruikt de kiezen voor het vermalen van vezelrijk materiaal. Omdat de kiezen 2-3 mm per jaar groeien (uit de kaak geduwd worden), is het belangrijk dat ze in hetzelfde tempo afslijten door middel van het eten van voldoende ruwvoer. De kauwbewegingen zorgen ervoor dat de kiezen gelijkmatig afslijten. De maalbeweging moet hierbij naar alle kanten uitgevoerd kunnen worden, dus zowel van rechts naar links als ook van voor naar achter. Door anatomische afwijkingen, problemen tijdens het wisselen, pijn en slijtagestoornissen, verdwijnt de eenheid die de kiezen normaal gezien vormen en ontstaan afwijkingen aan het paardengebit. Hiermee begint er een neerwaartse spiraal: immers door een afwijking worden de kiezen niet meer correct afgesleten en daardoor wordt de afwijking nog groter. 

Het wisselen van tanden en kiezen vindt plaats vanaf 2,5 jaar tot aan het 5e levensjaar. Wij raden vanaf 3 jaar de eerste gebitscontrole aan. Wolfskiesjes worden zo op tijd verwijderd en gebitsafwijkingen corrigeren we voordat het problemen oplevert met rijden. Onderstaande afbeeldingen geven de snijtanden van een jong en oud paard weer.

SNIJTANDEN VAN EEN JONG PAARD (TEVENS EEN PERSISTERENDE MELKTAND ZICHTBAAR, DIT IS EEN TAND DIE NOG NIET IS UITGEVALLEN EN DOOR DE BLIJVENDE TAND WEG WORDT GEDRUKT)
SNIJTANDEN VAN EEN OUD PAARD

GEBITSAFWIJKINGEN

Eén van de meest voorkomende afwijkingen die wij zien zijn scherpe randen aan de kiezen, ook wel email/glazuurpunten genoemd. Hiervan raakt het slijmvlies van de wang en tong beschadigd. Dit komt voor bij paarden van alle leeftijden en wordt veroorzaakt doordat de bovenkaak breder is dan de onderkaak. De relatief zachte voeding dwingt het paard niet meer om flink van links naar rechts te malen waardoor de glazuurpunten minder goed afslijten.                                 

WANGSLIJMVLIES KAPOT DOOR EMAILPUNTEN
HAKEN OP DE VOORSTE KIEZEN OP DE BOVENKAAK

Als de kiezen niet netjes op elkaar passen, ontstaan haken op de eerste en/of laatste kies. Deze haken kunnen verwondingen veroorzaken en belemmeren de voor- achterwaartse kauwbeweging. Ook de beweeglijkheid van nek- halsregio is niet optimaal waardoor rijtechnische problemen ontstaan.

Bij een trapgebit is één kies te hoog omdat de tegenoverliggende kies ontbreekt of later gewisseld is, terwijl een golfgebitontstaat wanneer kiezen niet gelijkmatig afslijten. Ook deze gebitsafwijkingen kunnen de kauwbeweging belemmeren en haken veroorzaken. Een schaargebit is een afwijking in de hellingshoek van de onder- en bovenkiezen. Het ontstaat vaak doordat het paard pijn heeft aan één kant, niet meer kauwt en er geen slijtage van de kiezen is.

TRAP- EN GOLFGEBIT

Diastase is een ander woord voor ruimte tussen de kiezen. Dit zien we heel veel bij oudere paarden, maar komt ook voor bij jonge paarden. Als voedsel in deze ruimte geperst wordt en er niet meer uit kan, raakt het tandvlees ontstoken. Dit doet erg veel pijn. In een vergevorderd stadium ontstaat uiteindelijk periodontitis, een diepe ontsteking die zich een weg baant in de richting van de tandwortels. Als deze aangetast worden spreken we van een tandwortelontsteking en krijgt het paard veel pijn en koorts. De kies moet dan meestal verwijderd worden.                                                   

RUIMTE TUSSEN TWEE KIEZEN WAAR ETEN TUSSEN ZIT EN HET TANDVLEES IS ONTSTOKEN
DE RUIMTE WORDT SCHOONGEMAAKT EN OPGEVULD MET FLEXIBEL OPVUL MATERIAAL ZODAT HET TANDVLEES KAN GENEZEN

SYMPTOMEN

Paarden zijn meesters in het verbergen van pijn in de mond. Eten is het belangrijkste overlevingsmechanisme voor het paard en dit blijven ze doen, ongeacht de pijn in de mond. De uitspraak ‘mijn paard eet prima dus het gebit is in orde’ gaat helaas niet op. Zeker bij shetlanders zijn er weinig symptomen die duiden op afwijkingen in de mond, ook de bolle buik doet niet vermoeden dat er kauwproblemen zijn. Gebitsinspectie is dus essentieel!

Hoe herken ik tandproblemen bij mijn paard?

  • Vermageren
  • Proppen van het hooi maken
  • Lange vezels in de mest
  • Diarree 
  • Slechte mondgeur
  • Etterige neusvloei                                                                        
  • Verzet bit/headshaking
  • Moeilijk naar één kant inbuigen
  • Spelen met eten/traag eten/hooi weken.                   
Proppen hooi

Deze shetlander at prima maar verloor veel gewicht. Onderstaand een foto van voor de gebitsbehandeling en enkele weken na de gebitsbehandeling.