GEBITSBEHANDELINGEN

De jaarlijkse gebitscontrole behoort tot de preventieve zorg en draagt bij aan het gezond oud worden en optimaal presteren van uw paard. Gedurende het paardenleven blijven de tanden en kiezen doorgroeien en veranderen. Regelmatige controle en vroegtijdig opsporen van problemen is belangrijk om (aangeboren) gebitsafwijkingen, problemen tijdens het wisselen en slijtagestoornissen aan de kiezen op te sporen. Preventieve correctie is in de meeste gevallen eenvoudig en het voorkomt dat uw paard grote problemen krijgt op latere leeftijd. 

Een routine gebitsbehandeling duurt ongeveer een half uur. Allereerst luisteren we naar het hart of er afwijkingen zijn waarop de verdoving invloed kan hebben. Daarna krijgt het paard een milde verdoving, zodat het de behandeling rustig ondergaat en wij goed en zorgvuldig kunnen werken. Na een gedegen gebitsinspectie starten we met het behandelen van de kiezen. Meestal zijn er scherpe randen rondom de kiezen die weg gevijld worden. Dominante kiezen/dwarskammetjes en scherpe richels corrigeren we. Losstaande kiezen worden na een bijkomende lokale verdoving getrokken. Diastema’s (ruimtes tussen de kiezen) maken we schoon en worden indien nodig opgevuld. Uiteindelijk is er een controle van de snijtanden en wordt als laatste tandsteen verwijderd.

Soms is het zinvol een behandeling na 3-6 maanden te herhalen. Meestal volstaat een jaarlijkse of 2-jaarlijkse controle. 

Wilt u een afspraak maken? Bel dan naar onze assistente voor een afspraak.