AARSMADE
Oftewel Oxyuris equi
Uw paard wordt besmet door opname van een ei van de aarsmade tijdens het grazen. Vervolgens ontwikkelt het ei zich tot een volwassen worm, dit duurt ongeveer 4 maanden. Deze parasiet maakt geen trektocht, maar nestelt zich direct in het laatste deel van het maagdarmkanaal. Vanuit daar kruipt de vrouwelijke worm via de anus naar buiten om haar eitjes af te zetten rond de anus en staartbasis van uw paard. Vervolgens kruipt de worm weer terug naar binnen. De eitjes vallen van het paard af en kunnen dan weer worden opgegeten door het volgende paard.
VERSCHIJNSELEN
Omdat de worm geen trektocht door het lichaam kent, zien we vrij weinig verschijnselen. De plakkerige substantie waarin de eitjes worden afgezet, geeft echter wel vreselijke jeuk. Paarden met een aarsmadebesmetting zullen dan ook veel schuren aan staart en billen. Soms zelfs tot bloedens toe, waarbij soms onterecht gedacht kan worden aan een ‘paardenbeul’. Rondom anus, staartbasis en vulva kan een gelige kleverige substantie gezien worden, dit is erg typisch voor een infectie.
DIAGNOSE
De diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. De eitjes van de aarsmade worden meestal niet gevonden met mestonderzoek, omdat deze buiten het paard afgezet worden. Wel kan er een zogenaamd ‘plakband-preparaat’ gemaakt worden en onder de microscoop worden bekeken. Hierin treffen we soms wel eitjes aan van de aarsmade.
BEHANDELING & PREVENTIE
Behandeling kan met ivermectine, moxidectine, pyrantel of fenbendazole. Hoewel incidenteel wel resistentie gerapporteerd wordt. Naast het ontwormen is het van groot belang om elke 2 dagen de anus, omgeving en staartbasis goed schoon te maken. Door te voorkomen dat de eitjes in de omgeving terecht komen, wordt ook een herbesmetting voorkomen.
Neem gerust contact op voor meer informatie. Maak een afspraak door te bellen met 040-7200819 of stuur een e-mail met de betreffende klacht naar info@depaardenartsen.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.