TETANUS

Een infectie met de tetanusbacterie (Clostridium tetani) kan ontstaan door een wondje. Het wondje hoeft niet groot te zijn, problemen kunnen zelfs al ontstaan door een klein prik- of schaafwondje. Juist de kleine prikwondjes die snel lijken te genezen, zijn berucht! Tetanus begint vaak mild, maar kan al snel zeer heftige klachten geven.

BEHANDELING VAN TETANUS

Behandeling is zeer kostbaar en voorkomt meestal niet dat het paard aan de gevolgen van tetanus komt te overlijden. Het door de bacterie geproduceerde neurotoxine veroorzaakt acute spierkrampen. Dit uit zich bijvoorbeeld in stijfheid van kauwspieren (ofwel kaakklem), waardoor het paard slecht tot niet zal kunnen eten en drinken. Vervolgens zullen ook andere spieren stijf worden, komt het paard te liggen en zal uiteindelijk stikken vanwege verstijving van de ademhalingsspieren. De bacterie kan ook andere dieren aantasten, echter paarden zijn helaas zeer gevoelig. Vandaar adviseren wij om naast het vaccineren tegen influenza, uw paard ook te beschermen tegen tetanus.

VACCINATIESCHEMA INFLUENZA EN TETANUS

LeeftijdVaccin
5 maandenInfluenza/tetanus
6 maandenInfluenza/tetanus
1 jaarInfluenza/tetanus
Vervolgens (half) jaarlijks influenza en tweejaarlijks tetanus

Bijwerkingen zien we zelden. Er kan wat lokale zwelling op de prikplek ontstaan en in zeldzame gevallen kan uw paard een dag wat sloom zijn. 

Is uw paard nooit gevaccineerd? Heeft uw paard een wond(je) en maakt u zich zorgen over tetanus? Of hebt u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.