DROES
Een droesinfectie wordt veroorzaakt door de Streptococcus equi equi-bacterie. Na besmetting ontstaan de verschijnselen 3-14 dagen later. Het begint vaak met hoge koorts, waarna de lymfklieren tussen de kaaktakken en/of in de keelregio op gaan zwellen. Hierdoor gaan paarden vaak hoesten, snotteren, krijgen moeite met eten en slikken, maar kunnen ze ook fors benauwd worden. Na enkele dagen zullen de ontstoken lymfklieren open barsten en komt er pus vrij. Een besmet paard kan via deze pus nog 4-6 weken andere paarden besmetten. Ook mensen kunnen deze bacterie makkelijk verspreiden door via besmette kleding of handen een paard te infecteren.
GENEZEN VAN DROES INFECTIE
Een simpele droesinfectie geneest vaak binnen enkele weken, met wat ondersteunende medicatie. Een vervelende complicatie is wanneer er niet alleen abcessen ontstaan aan de lymfknopen in de keelregio, maar ook binnenin in het lichaam. Wanneer deze open barsten is de kans groot dat het paard hieraan komt te overlijden.
VACCINEREN TEGEN DROES
U kunt uw paard vaccineren tegen droes. Dit kan vanaf een leeftijd van 4 maanden. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties met 4 weken ertussen. Op bedrijven met een hoog risico (bijvoorbeeld veel jonge dieren, veel oude dieren, veel wisselingen) wordt geadviseerd om de vaccinatie elke 3 maanden te herhalen. Op bedrijven met een normaal risico kan elk half jaar gevaccineerd worden. Mocht er 3-6 maanden na de laatste vaccinatie een uitbraak plaats vinden, zorgt een acute herhalingsvaccinatie voor snelle stijging van de immuniteit.
TOEDIENEN DROES VACCIN
Het vaccin wordt toegediend in de lip en als bijwerking ontstaat een lokale pijnlijke zwelling, die binnen enkele dagen tot weken volledig verdwijnt. Soms zien we milde zwelling van de lymfklieren. Zeer zelden zien we koorts en minder eten.
Vaccinatie biedt helaas niet 100% bescherming, maar zorgt er wel voor dat de verschijnselen mild zullen zijn. Daarnaast wordt verspreiding van de bacterie voorkomen, wanneer de hele stal gevaccineerd wordt.
Heeft u vragen over droes? Wilt u weten of vaccineren voor u interessant zou kunnen zijn? Of heeft u een droes-uitbraak op stal? Neem dan contact met ons op.