COMPLICATIES

Er zijn meerdere complicaties die na een castratie kunnen optreden. Hieronder volgen de meest voorkomende problemen. 

NARCOSE COMPLICATIES

Helaas is geen enkele volledige narcose van uw paard zonder risico’s. De kans hier op is gelukkig heel erg klein! Door uw paard op voorhand goed na te kijken, voorkomen we al veel ellende. Daarnaast is de castratie gelukkig een korte ingreep. Uw paard ligt vaak niet langer dan 20 tot 30 minuten. De korte tijdsduur verkleint de kans op complicaties. Omdat het vaak jonge paarden zijn die we castreren, wordt de kans op deze complicatie opnieuw verkleind. Zij zijn minder groot en zwaar en hebben daardoor veel minder moeite met het gaan liggen en opstaan. Door uw paard op onze kliniek te brengen worden mogelijke problemen met gaan liggen en op staan nog verder voorkomen.

ZWELLING

Milde zwelling van koker en balzak zal altijd op treden na castratie! Dit is de reactie van het lichaam op de ingreep. De zwelling is meestal het ergst zo’n 3 tot 4 dagen na de ingreep, waarna deze geleidelijk wegtrekt. Soms brengt het uw paard verlichting om de zwelling koud af te douchen. Wanneer moet u dan wél contact op nemen?

  • Bij koorts (rectale temperatuur boven de 38.3 graden)
  • Bij verminderde eetlust
  • Bij extreme zwelling of pijnlijkheid
  • Als de afvoer van wondvocht uit de wonden beperkt wordt door de heftige zwelling

Onze erkende paardendierenartsen weten precies hoe ze uw paard hier mee kunnen helpen, mocht dat nodig zijn. 

LET OP: een zwelling die weken tot maanden na de operatie optreedt of onverminderd aanwezig blijft, wijst meestal op infectie! En ook bij pussige uitvloeiing moet gedacht worden aan een infectie. Neem dan direct contact op. In heftige gevallen kruipt de infectie via het lieskanaal de buikholte in!

BLOEDING

Ondanks het kneuzen en afbinden van de zaadstreng en bloedvaten, ontstaat er bij een heel klein percentage van de pas gecastreerde paarden toch een bloeding. Langzaam druppelend bloedverlies na de castratie is normaal en stopt bijna altijd vanzelf. Wanneer is het verstandig om contact op te nemen?

  • Als het druppelende bloedverlies langer aan houdt dan enkele uren na de ingreep.
  • Als uw paard gestopt was met druppelend bloedverlies en enkele uren daarna toch weer opnieuw gaat bloeden. 
  • Als het bloedverlies zo vlot gaat dat u de druppels niet meer kunt tellen.
  • Als het bloedverlies continu is, in plaats van druppelend.
  • Als uw paard slap of sloom is

Onze erkende paardendierenartsen weten precies hoe ze uw paard hierbij kunnen helpen, mocht dat nodig zijn. 

INFECTIE

Wond reactie in milde mate is normaal en hoort bij de reactie van uw paard op de ingreep. Wanneer de stomp van de zaadstreng geïnfecteerd raakt, kan dat echter voor vervelende gevolgen zorgen! We spreken dan van een ‘funiculitis’. Wanneer is dit aan de hand? Er zijn enkele typische verschijnselen bij dit probleem:

  • Koorts (rectale temperatuur boven 38.3 graden)
  • Pus/etter uit de castratie wond(en)
  • Soms: lichte kreupelheid, verminderde eetlust, sloom

Het kan zijn dat dit langdurig blijft sluimeren na een castratie en soms worden de verschijnselen pas opgemerkt als het paard al maanden geleden gecastreerd is. Neem bij twijfel gerust contact op. Onze erkende paardendierenartsen weten precies hoe ze uw paard kunnen helpen, mocht dat nodig zijn. 

Lees hier meer over de verschillende castratie methodes.